Učíme sa vákuovať - aby potraviny vydržali dlhšie čerstvé. | MAT-obaly

Jedným z najviac predávaných tovarov v eshope MAT-obaly, s.r.o. boli aj vákuovacie sáčky a vrecká. V ponuke sú hladké sáčky do komorových vákuovačiek ale aj embosované (reliéfne) do domácich lištových vákuovačiek.

Vákuovanie potravín sa stáva čoraz viac skloňovanou témou. Dôvodom nie je len rýchly životný štýl, ale aj aktuálne obmedzenia, ktoré nás nútia prehodnotiť nielen spôsob akým pristupujeme k potravinám, ale tiež hľadať spôsoby ako si veci uľahčiť. Vákuovanie potravín predlžuje ich čerstvosť a používa sa pri varení a marinovaní.

Pripravili sme pre Vás pár tipov, aby vákuovanie potravín prinieslo želané efekty.

Ako správne vákuovať?

Na vákuovaní nie je nič zložité a akonáhle získate trochu cviku, vákuovanie si zamilujete. Jediné, na čo je potrebné dať naozaj pozor, je správne zatavenie obalu, s ktorým vám ale pomôže dobrá vákuovačka. Vákuovanie vlhkých a tekutých potravín sa o niečo líši od vákuovania pevných surovín, pečiva alebo syrov. Je preto dobré dodržiavať pár základných pravidiel.

  • Hotové jedlá a polievky:
    pokiaľ vákuujete ešte teplé jedlá, odporúčame ich vákuovať v dózach alebo miskách s viečkom, ktoré má uzatvárateľný otvor k odsávaniu a je určené k vákuovaniu. Okrem toho, že sa nebudete musieť zaoberať nalievaním polievok alebo omáčok do vrecka, môžete vákuovať celé porcie vrátane príloh. Šikovne sa vám potom zmestia do chladničky alebo do mrazničky.
  • Mäso a ryby:
    mäso a ryby môžete vákuovať v surovom stave alebo uvarené. Surové mäso starostlivo umyte, osušte vreckovkou, vložte do vrecka a zavákuujte po jednotlivých porciách alebo dvojporciách. Pri rybách dávajte pozor na ostré kosti, ktoré by mohli vrecko prederaviť. Hotové uzavreté alebo upečené mäso môžete vákuovať rovnako.
  • Pečivo:
    pre pečivo sa skvele hodia vákuovacie vrecká. Vďaka nim uchováte rožky, žemličky, chlieb alebo koláče dlhšie čerstvé, nemusíte sa báť ani plesne.
  • Ovocie a zelenina:
    vákuovať môžete celú alebo nakrájanú čerstvú zeleninu alebo ovocie. Môžete ich ale tiež veľmi rýchlo blanšírovať – stačí ich ponoriť do horúcej vody na 3 minúty, a potom prudko schladiť v ľadovej vode, osušiť a zavákuovať. Chute budú výraznejšie, ovocie krehkejšie a lepšie skladovateľné.

Ako dlho potraviny vydržia?

Hlavnou úlohovou vákuovačky je udržať potraviny dlhšie čerstvé. Vákuované jedlo aj suroviny môžu čerstvosť udržať dvakrát až trikrát dlhšie. Pripravili sme pre vás rýchly prehľad toho, ako dlho vákuované potraviny vydržia.

  • Čerstvé pečivo a dezerty až 8 dní.
  • Ryža, cestoviny, múka, obilniny, strukoviny až 1 rok.
  • Čerstvé syry vákuované a uložené v chladničke vydržia až 40 dní.
  • Bravčové mäso uložené v chladničke vydrží až 14 dní.
  • Hovädzie mäso v chladničke až 30 dní.
  • Ryby vydržia vákuované v chladničke čerstvé až 5 dní.
  • Ovocie a zelenina budú čerstvé po dobu 7 až 14 dní.
  • V mrazničke si vákuované potraviny uchovajú čerstvosť až 3 roky.

Rozdelenie vákuovacích sáčkov a vreciek

Na Slovensku sa aktuálne najviac používajú dva typy vákuovačiek:

  1. otvorené vákuovačky (lištové) pre občasné domáce vákuovanie, pre ktoré sa používajú embosované alebo reliéfne vákuovacie vrecká
  2. komorové vákuovačky pre časté vákuovanie, pre ktoré sa používajú hladké vákuovacie vrecká.
Otvorená vákuovačka

Otvorená zváračka fólií sa hodí pre občasné domáce vákuovanie tuhých potravín, ale nie je určená na vákuovanie mäkkých a tekutých potravín. Je to dobrá voľba, pokiaľ si doma radi pripravujete pokrmy varené metódou sous-vide alebo ak si chcete zavákuovať nakrájané údeniny a uchovávať ich dlhšiu dobu v chladničke či v mrazničke. Hodí sa samozrejme aj na vákuovanie mäsa, ovocia, zeleniny a ostatných tuhých potravín.

Potravinu vložíte do pripraveného vrecka, zacvaknete vrecko do veka a spustíte odsávanie a zatavovanie. Počas tohto procesu vidíte, ako z vrecka, ktorý leží z vonkajšej strany prístroja, uniká vzduch a scvrkáva sa okolo potraviny. Akonáhle vákuovačka vzduch úplne odsaje, koniec fólie sama zataví. Otvorené zváračky fólií sú výrazne lacnejšie ako komorové, je však potrebné používať vrúbkované vákuovacie vrecká.

Výhody otvorených vákuovačiek:

  • perfektný základný prístroj,
  • nízka cena,
  • šikovná, malá a prenosná,
  • výborná na domáce použitie pre rýchle zavákuovanie potravín,
  • jednoduché porciovanie potravín,
  • rýchle a jednoduché vákuovanie,
  • reliéfne sáčky je možné používať opakovane.

Ponuka reliéfnych sáčkov MAT-obaly

Dodávané sáčky sú z materiálu schváleného pre balenie potravinárskych výrobkov.

Rozmery sáčkov do lištových otvorených vákuovačiek:

  • 150 x 300 / 0,090 mm,
  • 200 x 300 / 0,090 mm,
  • 250 x 350 / 0,090 mm,
  • 300 x 400 / 0,090 mm,