Vákuovanie potravín až 5 x predlžuje čertvosť potravín a znižuje plytvanie potravinami | MAT-obaly

S blížiacimi sa vianočnými sviatkami a nákupmi darčekov pre najbližších si mnohí Slováci radi viac doprajú aj na štedrovečernom stole. V porovnaní s nákupmi počas celého roka práve počas vianočných sviatkov nakupujú ľudia viac potravín, ktoré veľakrát ani nestihnú skonzumovať. Mnoho Slovákov priznáva, že potraviny potom končia v odpade.

Nesprávne uskladňovanie jedla je jedným z dôvodov, prečo dochádza k nadmernému plytvaniu stravou. A pritom riešenie sa skrýva za pomerne jednoduchým a časovo nenáročným procesom nazývaným vákuovanie.

Čo je to vákuovanie?

Vákuovanie je metódou, keď sa z obalu potravín odsáva prebytočný vzduch. Vďaka tomu sa nemajú kde množiť baktérie, potraviny neobschýnajú a vydržia dlho čerstvé.

Pri vákuovaní sa z vrecka alebo nádoby odstráni až 90 percent vzduchu. Takto je možné vytvoriť čiastočné vákuum, ktoré sa postará o to, aby zavákuované potraviny boli bez zárodkov, a tak zostali čerstvé dlhšie ako potraviny v bežných vreckách do mrazničky alebo nádobách na uskladnenie.

Vákuovanie potravín je vítaným spôsobom skladovania prebytočných potravín, ktoré nestíhate včas spotrebovať, pretože takto ostáva jedlo až päťnásobne dlhšie čerstvé, pričom sa zachováva jeho pôvodná vôňa, farba, či chuť. Takto úhľadne zabalené potraviny môžete následne podľa potreby uschovať v špajze pri izbovej teplote, ale tiež v chladničke či mrazničke.

Vákuujte hneď po nákupe alebo príprave jedla.

Najpodstatnejšie je, aby ste vákuovanie neodkladali, a teda potraviny zavákuovali hneď po ich kúpe či príprave. Platí totiž, že čím čerstvejšie jedlo, tým dlhšia trvanlivosť, s čím súvisí i zachovanie aromatickosti.

Ako správne vákuovať?

Na vákuovací úkon sa využíva vákuovačka, ktorá funguje na princípe úplného odsatia nadbytočného vzduchu, resp. kyslíka, ktorý má podstatný vplyv na trvanlivosť potravín.

Aby ste dosiahli čo najúčinnejšie zavákuovanie, a tým pádom i čo najvyššiu trvanlivosť takto baleného jedla, musí byť potravina v takom tvare, ktorý umožní zmrštenie obalu úplne natesno, pričom nedôjde k pretrhnutiu či poškodeniu obalu vplyvom ostrých hrán.

Vrecko musí tiež spĺňať určité kritériá, a to najmä v oblasti pružnosti. Musí byť totiž dostatočne flexibilné, aby čo najtesnejšie oboplo obrysy vákuovaných potravín, a teda umožnilo ich správne zavákuovanie, a to bez akýchkoľvek vzduchových káps.

Ponuka reliéfnych sáčkov MAT-obaly

Dodávané sáčky sú z materiálu schváleného pre balenie potravinárskych výrobkov.

Rozmery sáčkov do lištových otvorených vákuovačiek:

  • 150 x 300 / 0,090 mm,
  • 200 x 300 / 0,090 mm,
  • 250 x 350 / 0,090 mm,
  • 300 x 400 / 0,090 mm,