Tip na vianočný darček. Vákuovačka potravín. | MAT-obaly

Pri vákuovaní sa z obalu potravín odsáva prebytočný vzduch. Vďaka tomu sa nemajú kde množiť baktérie, potraviny neobschýnajú a vydržia dlho čerstvé. Ak ešte nemáte vákuovačku, je čas si ju pustiť do kuchyne. Pomôže vám s uskladnením potravín, ušetrí miesto v chladničke aj mrazničke a navyše pomáha pri vákuovaní aj varení. Lepšie uskladnenie potravín znižuje plytvanie potravinami.

Čo je to vákuovanie?

Vákuovanie patrí k najefektívnejším spôsobom skladovania potravín, ktorý zabezpečuje nielen zachovanie ich čerstvosti, ale aj ich živín. Je to účinné riešenie umožňujúce vyhnúť sa plytvaniu, a teda vyhadzovaniu nespotrebovaných jedál, ale tiež šetrí peniaze a čas. Už na konci 20. storočia sa takto predlžovala trvanlivosť potravín, a to najmä mäsových výrobkov či syrov. Dnes tento úkon dostáva honosný prívlastok „bojovníka proti plytvaniu potravín“.

Vákuovanie potravín je vítaným spôsobom skladovania prebytočných potravín, ktoré nestíhate včas spotrebovať, pretože takto ostáva jedlo až päťnásobne dlhšie čerstvé, pričom sa zachováva jeho pôvodná vôňa, farba, či chuť. Takto úhľadne zabalené potraviny môžete následne podľa potreby uschovať v špajze pri izbovej teplote, ale tiež v chladničke či mrazničke. Najpodstatnejšie je, aby ste vákuovanie neodkladali, a teda potraviny zavákuovali hneď po ich kúpe či príprave. Platí totiž, že čím čerstvejšie jedlo, tým dlhšia trvanlivosť, s čím súvisí i zachovanie aromatickosti.

Ako funguje vákuovačka potravín?

Ide o celkom jednoduchý princíp odsávania vzduchu zo zatavených vreciek. Vákuovačky ETA dokážu uzavretím pevne zaistiť fóliu, odsať vzduch a zataviť spoj jednotlivým a silným zvarom. Okrem toho majú šikovné vákuovačky tiež bočnú hadičku, s ktorou môžete odsať vzduch zo špeciálne upravených plastových nádob. Ideálne pre opakované vákuovanie alebo pre marinovanie. O tom si ale povieme ďalej.

Výhody vákuovačky potravín v domácnosti

  1. Vákuovanie predĺžuje čerstvosť potravín a znižuje plytvanie potravinami.
    • Vo vákuu nie je kyslík, čo znamená, že nedochádza k oxidácii.
    • Baktérie nemôžu rásť bez prítomnosti kyslíka. Odstránením vzduchu z obalu sa baktériám doslova "zablokuje kyslík".
    • Ako vždy je potrebné dodržiavať teplotný režim skladovania potravín.
  2. Vákuovanie umožňuje varenie metódou Sous vide.
    • Dlhé varenie pri nízkych teplotách.
  3. Vákuovanie pomáha správne zmrazovať potraviny.
    • Vákuovanie pomáha zabrániť „spáleniu“ povrchu výrobkov (napríklad steakov z mäsa alebo rýb) pri opakovanom zmrazovaní.
    • Umožňuje tiež správne prejsť fázou kryštalizácie bez straty šťavy, kedy kryštáliky ľadu vytvorené vo výrobkoch pri teplote -2-4 ° C porušujú štruktúru.
    • Uzavreté potraviny uložené vo vákuových obaloch v mrazničke si po rozmrazení zachovávajú svoju štruktúru a farbu.
  4. Vákuovanie uchováva pôvodnú chuť a vôňu potravín.
    • Vákuové balenie chráni pred pachmi, vodou.
    • Vákuované potraviny nestrácajú štruktúru pri skladovaní pri nízkych teplotách.
    • Aróma je dôvodom, prečo mnoho ľudí vákuovo uzatvára kávu, čaj a korenie. To je výhodné, ak kupujete kávu alebo čaj v ekonomických veľkých baleniach: kilogram čaju nebudete môcť skladovať vo veľkom sáčku, ktorý sa neustále otvára a zatvára, výhodnejšie je usporiadať ho do 100 gramových sáčkov.
  5. Vákuovanie zrýchľuje výrazne marinovanie mäsa.
    • Aj vďaka zachovaniu chutí a vôní sa v týchto zariadeniach rýchlo marinuje mäso. Stačí vložiť mäso, korenie a marinádu do vákuového vrecka, odčerpať vzduch a uzavrieť ho – mäso bude marinované v priebehu niekoľkých minút.
  6. Vákuovanie umožňuje vopred naporcovať jedlá a prílohy.
    • Vákuovanie je skvelý spôsob nielen skladovania, ale aj servírovania potravín v porciách a sadách na prípravu rôznych pokrmov. Napríklad po nákupe môžete stráviť nejaký čas krájaním zeleniny na polievku, dusenú zeleninu, šalát, plnku alebo prílohu, prípravou steakov na pečenie, všetko naaranžovať do vákuovacích sáčkov a netráviť čas prípravou jedla pred varením.
  7. Vákuovanie optimalizuje využitie úložného priestoru.
    • Vďaka odstráneniu vzduchu zaberá obal s výrobkom menej miesta. Obaly a kontajnery úplne zaberajú všetok priestor, ktorý je k dispozícii. Presné porcie pripravené vopred optimalizujú priestor v chladničke.
  8. Vákuovanie je ideálne balenie na jedlo so sebou.
    • Bakteriálne procesy vo výrobkoch prebiehajú veľmi rýchlo, pokiaľ je povrch v kontakte s kyslíkom alebo je v sáčku s vysokou vlhkosťou vo vnútri. Nedostatok vzduchu tomu zabraňuje, takže si môžete bezpečne vziať desiatu vo vákuovom balení. Balenie potravín do obalu, ktorý odstraňuje kyslík, sa hodí, keď si beriete jedlo so sebou na piknik alebo si chcete vziať niečo na jedenie v práci.

Rozdelenie vákuovacích sáčkov a vreciek

Na Slovensku sa aktuálne najviac používajú dva typy vákuovačiek:

  1. otvorené vákuovačky (lištové) pre občasné domáce vákuovanie, pre ktoré sa používajú embosované alebo reliéfne vákuovacie vrecká
  2. komorové vákuovačky pre časté vákuovanie, pre ktoré sa používajú hladké vákuovacie vrecká.

Otvorená vákuovačka

Otvorená zváračka fólií sa hodí pre občasné domáce vákuovanie tuhých potravín, ale nie je určená na vákuovanie mäkkých a tekutých potravín. Je to dobrá voľba, pokiaľ si doma radi pripravujete pokrmy varené metódou sous-vide alebo ak si chcete zavákuovať nakrájané údeniny a uchovávať ich dlhšiu dobu v chladničke či v mrazničke. Hodí sa samozrejme aj na vákuovanie mäsa, ovocia, zeleniny a ostatných tuhých potravín.

Potravinu vložíte do pripraveného vrecka, zacvaknete vrecko do veka a spustíte odsávanie a zatavovanie. Počas tohto procesu vidíte, ako z vrecka, ktorý leží z vonkajšej strany prístroja, uniká vzduch a scvrkáva sa okolo potraviny. Akonáhle vákuovačka vzduch úplne odsaje, koniec fólie sama zataví. Otvorené zváračky fólií sú výrazne lacnejšie ako komorové, je však potrebné používať vrúbkované vákuovacie vrecká.

Výhody otvorených vákuovačiek:

  • perfektný základný prístroj,
  • nízka cena,
  • šikovná, malá a prenosná,
  • výborná na domáce použitie pre rýchle zavákuovanie potravín,
  • jednoduché porciovanie potravín,
  • rýchle a jednoduché vákuovanie,
  • reliéfne sáčky je možné používať opakovane.

Ponuka reliéfnych sáčkov MAT-obaly

Dodávané sáčky sú z materiálu schváleného pre balenie potravinárskych výrobkov.

Rozmery sáčkov do lištových otvorených vákuovačiek:

  • 150 x 300 / 0,090 mm,
  • 200 x 300 / 0,090 mm,
  • 250 x 350 / 0,090 mm,
  • 300 x 400 / 0,090 mm,