Tipy ako správne vákuovať potraviny MAT-obaly

Aké sú výhody vákuovania potravín?

Ak chcete udržať potraviny dlhšie čerstvé a trvanlivé, môžete ich skladovať v špeciálnych vreckách alebo nádobách a spracovať ich takzvanou vákuovačkou. Pri uvedenej metóde sa z vrecka alebo nádoby odstráni až 90 percent vzduchu. Takto je možné vytvoriť čiastočné vákuum, ktoré sa postará o to, aby zavákuované potraviny boli bez zárodkov a tak zostali čerstvé dlhšie ako potraviny v bežných vreckách do mrazničky alebo nádobách na uskladnenie. Potraviny je potom možné skladovať v chladničke dlhšiu dobu alebo sa môžu zamraziť.

Výhody vákuovania potravín:

  • Spomalenie procesu kazenia: Trvanlivosť potravín a dokonca hotových jedál bude v priemere 5-krát až 8-krát dlhšia ako v bežných nádobách na uskladnenie alebo vo vreckách do mrazničky.
  • Ochrana živín, farieb a vôní: Živiny, farby a vône ostanú úplne zachované a nedochádza k strate kvality potravín.
  • Priestorovo úsporné skladovanie zásob: Vo vákuovacom vrecku zaberajú potraviny (alebo predmety) výrazne menej miesta ako v bežných vreckách.
  • Neutralizácia vôní: Vákuovaním môžete skladovať intenzívne voňajúce potraviny, ako napríklad špeciálne druhy syrov, tak, že tieto budú vykazovať neutrálnu vôňu.
  • Koniec plytvaniu potravinami: Keď potraviny zavákuujete, výrazne sa tým predĺži ich trvanlivosť a čerstvosť. Takto môžete oveľa efektívnejšie uskladniť zvyšky, napríklad po veľkej rodinnej oslave, a v prípade potreby ich skonzumovať.

Výber správneho vákuovacieho vrecka

Reliéfne - embosované vákuové vrecká sú vhodné do otvorených lištových vákuovačiek na občasné vákuovanie, hlavne v domácnostiach.

Hladké vákuovacie vrecká sú vhodné do komorových uzatvorených vákuovačie na časté vákuovanie, aj mäkkých a sypkých potravín.

Reliéfne aj hladké vákuovacie vrecká nájdete v ponuke e-shopu MAT-obaly.

Porovnanie trvanlivosti nevákuovaných a vákuovaných potravín.

Rozhodujúcim faktorom pre trvanlivosť potravín je ich čerstvosť počas zabalenia do vzduchotesného obalu. Preto by ste mali výrobky vákuovať priamo po príprave alebo kúpe. Nasledujúce tabuľky poskytujú približné smerné hodnoty, ako dlho vydržia rôzne potraviny po zavákuovaní v rôznych podmienkach skladovania.

Uskladnenie pri izbovej teplote

Potravina Nevákuovaná Vákuovaná
Keksy/sušienky 4 – 6 mesiacov 12 mesiacov
Orechy 1 – 2 mesiace 12 – 24 mesiacov
Pekárenské výrobky 2 – 3 dní 7 – 8 dní

Uskladnenie v chladničke.

Potravina Nevákuovaná Vákuovaná
Hydina 2 - 3 dni 6 - 9 dní
Hovädzie mäso 3 - 4 dni 30 - 60 dní
Bravčové mäso 2 - 4 dni 10 - 20 dní
Divina 2 - 3 dni 30 - 40 dní
Ryby 1 - 3 dni 4 - 6 dní
Tvrdý syr 15 - 20 dní 30 - 60 dní
Zelenina 5 - 7 dní 15 - 20 dní
Ovocie 3 - 7 dní 8 - 25 dní
Uvarená ryža 1 - 3 dni 8 - 12 dní
Čerstvé bylinky 2 - 3 dni 7 - 14 dní

Uskladnenie v mrazničke

Potravina Nevákuovaná Vákuovaná
Hydina/mäso/ryby 6 mesiacov 24 - 36 mesiacov
Mleté mäso 4 mesiace 12 mesiacov
Zelenina 8 - 10 mesiacov 24 - 36 mesiacov
Ovocie 6 - 10 mesiacov 24 - 36 mesiacov
Pekárenské výrobky 8 - 10 mesiacov 24 - 36 mesiacov
Čerstvé bylinky 3 - 4 mesiace 10 - 12 mesiacov

Aké potraviny radšej nevákuovať?

Aj napriek tomu, že je vákuovačka skvelým pomocníkom v kuchyni, nie je vhodná na všetky druhy potravín. Niektoré sa môžu v dôsledku odsatia vzduchu rýchlejšie kaziť.

  • Surové huby – Čerstvé huby by sa vákuuovať rozhodne nemali, pretože ak sú vákuovo uzavreté, budú sa paradoxne rýchlejšie kaziť. Varené huby vákuovať však bez obáv môžete.
  • Banány – Čerstvé zavákuované banány budú v sáčku rýchlejšie zrieť. Pokiaľ ale vákuujete banány za účelom zmrazenia, môžete tak robiť bez obáv.
  • Surový cesnak a cibuľa – Cesnak a cibuľa prirodzene produkujú plyny, čo môže narušiť vákuum a potraviny sa tak rýchlejšie pokazia.
  • Mäkké syry – Syry, ako je brie, hermelín, niva, ricotta a ďalšie nepasterizované syry môžu vo vákuu vytvárať plesne a tým pádom sa pokazia rýchlejšie ako na prirodzenom vzduchu. Tvrdé syry však bez obáv vákuovať môžete.
  • Teplé potraviny – Nikdy nevákuujte teplé potraviny. Vždy vákuujte uvarené potraviny aspoň pri izbovej teplote.

Je potrebné pred vákuovaním blanšírovať?

Mnoho druhov zeleniny produkuje plyny, ktoré spôsobujú rýchlejšie kazenie. Práve z tohto dôvodu je vhodné niektoré druhy zeleniny pred zavákuovaním blanšírovať.

Blanšírovanie a až potom vákuuovanie je vhodné najmä pri zelenine z čeľade kapustovitých, teda: Brokolica, Čínska kapusta, Ružičkový kel, Karfiol, Hlávková kapusta, Kel, Reďkovky, Okrúhlica a Rukola.

Ako blanšírovať? Priveďte osolenú vodu do varu. Vhoďte do vriacej vody očistenú a nakrájanú zeleninu. Varte krátko na skus. Po vybratí zeleninu ihneď vhoďte do ľadovej vody, aby sa šokovo schladila. Vysušte a potom vákuujte.

Tipy a triky pri vákuovaní

  • Ak vákuujete mäso, potom ho dobre osušte, aby na ňom neostala žiadna tekutina.
  • Dbajte na to, aby ste pri vákuovaní nemiešali rôzne druhy mäsa.
  • Čím čerstvejšie potraviny budete vákuovať, o to dlhšie vydržia a budú aromatickejšie. Vákuujte preto čo najčerstvejšie výrobky – napríklad priamo po kúpe alebo príprave na uskladnenie.
  • Dbajte na to, aby ste ovocie pred vákuovaním dôkladne umyli a nakrájali na kúsky.
  • Najskôr zamrazte: Potraviny, ktoré by sa mohli vákuovaním zdeformovať, najskôr zmrazte. To isté platí aj pre tekuté potraviny, ktoré tak podtlak nevytiahne z vrecka von.
  • Použite papierovú utierku: Pokiaľ plánujete vákuovať potraviny, ktoré prirodzene obsahujú šťavu, napríklad mäso či ovocie, podložte pod potravinu zloženú papierovou utierkou. Utierka nasiakne časť tekutiny, vďaka čomu potom sa bude dať sáčok pekne zataviť a tekutinu podtlak nevytlačí.
  • Sypké potraviny: Aj keď sa dajú sypké potraviny vákuovať aj v sáčkoch, je vhodnejšie a pohodlnejšie vákuovať ich vo vákuovacích nádobách.
  • Opakované použitie vákuovacieho sáčku: Pokiaľ plánujete používať jeden vákuovací sáčok na viackrát, baľte potraviny ešte pred vložením do vákuovacieho sáčku do potravinárskej fólie. Zamedzíte tak väčšiemu znečisteniu sáčku.
  • Predovšetkým vákuovanie mäsa vyžaduje maximálnu hygienu. Dávajte pozor na to, aby bola pracovná plocha, na ktorej spracovávate potraviny, neustále čistá a podľa možnosti sterilná. Pomôcť môže aj nosenie latexových rukavíc.
  • Pre najvyššiu čerstvosť je taktiež dôležité, aby sa neprerušil reťazec chladenia. Iba tak je možné udržať čo najdlhšiu čerstvosť potravín.
  • Dbajte na to, aby bolo miesto, na ktorom sa vytvára zvar, čisté, aby bol zvar skutočne tesný.