Jednorazový plast je obrovským environmentálnym problémom, ale môže pomôcť obmedziť plytvanie potravinami – ďalší veľký problém. Riešenie oboch si vyžaduje vynaliezavosť. Ak znižovanie množstva obalov vedie k väčšiemu plytvaniu potravinami, na zváženie týchto dvoch problémov je potrebný jemný a sofistikovaný prístup. V konečnom dôsledku je najlepšou možnosťou pre životné prostredie znížiť nadbytočné obaly a potravinový odpad.
Plytvanie potravinami podkopáva efektívnosť zdrojov.
Potravinový odpad predstavuje nielen stratu samotného produktu, ale aj všetkých zdrojov, ktoré boli použité vo výrobnom procese, pôda, hnojívá, voda, energie a pracovná sila. Napríklad výroba jedného kilogramu hovädzieho mäsa si vyžaduje:
- viac ako 15 000 litrov vody
- a vedie k emisiám skleníkových plynov viac ako 22 kg CO2.
Celkovo je výroba a spotreba potravín zodpovedná za 20 – 30 % všetkých environmentálnych vplyvov EÚ.
Podľa Európskej komisie sa v EÚ stále ročne vyhodí približne 90 miliónov ton potravín. To znamená, že každý európsky občan vyhodí každý rok v priemere 180 kg potravín, z ktorých väčšina (odhaduje sa 40 až 60 percent) sa vyskytuje v domácnostiach.
Plastové obaly majú zásadnú úlohu pri znižovaní potravinového odpadu.
Plastové obaly zohrávajú dôležitú úlohu pri zvyšovaní trvanlivosti potravín a ich ochrane pred vonkajšími faktormi ako sú:
- poškodenie pri preprave a manipulácii; zhoršenie spôsobené vystavením kyslíku,
- kazenie mikróbmi
- a absorpcia pachov.
Na ochranu potravinových obalov výrobcovia využívajú široké portfólio plastových materiálov, z ktorých každý má jedinečné vlastnosti. Dizajnéri obalov sú preto schopní vybrať potrebné materiálové charakteristiky, aby splnili výkonnostné požiadavky potrebné na ochranu potravín v rámci dodávateľského reťazca.
Napríklad parmezán, drahý výrobok náchylný na skazenie, je zabalený v tenkej vysokobariérovej fólii, ktorá pozostáva až zo siedmich vrstiev rôznych plastov, z ktorých každá prispieva k celkovému výkonu fólie. Ak by takéto high-tech viacvrstvové fólie neboli dostupné, skladovateľnosť parmezánu by sa výrazne skrátila, čo by viedlo k vyššiemu plytvaniu.
Obaly predlžujú životnosť potravín aj v domácnostiach.
Obaly tiež zohrávajú úlohu pri uchovávaní potravín, keď sú v domácnostiach. Správnym skladovaním, prípravou potravín a dodržiavaním dôkladnej hygieny pri spracovávaní potravín zachováme nielen výživové hodnoty potravín, vitamíny, minerálne látky, ale môžeme predísť nakazeniu potravín škodlivými a nebezpečnými mikroorganizmami a prípadnej otrave jedlom. Kazenie potravín má rôzne príčiny:
- rast baktérií v potravinách pri nesprávnom uskladnení a uložení potravín,
- pôsobením vzduchu - hlavne kyslíka sa môže zmeniť chuť, farba, vzhľad potravín,
- veľké zmeny teploty v miestnosti vplývajú na kvalitu potravín a môžu ich zmeniť
- škodlivý hmyz (muchy, osy, mravce, ovady, komáre) môžu preniesť rôzne baktérie na potraviny a tým ich znehodnotiť.
Strečové - potravinárske fólie, uzatvárateľné vrecká, vákuovacie vrecká a mikroténové sáčky pomáhajú chrániť a predlžovať čerstvosť potravín.
MAT-obaly, s.r.o.
MAT-obaly, s.r.o. je slovenský enviromentálne zodpovedný výrobca fólií a obalov z PE a recyklátor použitých obalov na Slovensku. V rámci programu Udržateľná spotreba obalov podporuje a realizuje aktivity na
- zníženie produkcie odpadov,
- rozšírenie zberu a triedenia obalov,
- podporu recyklácie použitých obalov
- a používanie obalov z recyklovaných materiálov.