Ak ste sa niekedy čudovali, prečo sú šalátové uhorky zabalené v plastovej fólii, nie ste sami! S vedomím, že plasty na jedno použitie sú pohromou pre životné prostredie, sa môže zdať neseriózne baliť naše potraviny týmto spôsobom. V skutočnosti však existuje dobrý dôvod, prečo sa na určité produkty používa plastový obal - zníženie potravinového odpadu.
Potravinový odpad má 10 x väčší negatívny vplyv na životné prostredie v porovnaní s plastovým odpadom.
Na výrobu potravín sa používa oveľa viac zdrojov ako na výrobu plastových obalov.
Plastové obaly predlžujú životnosť potravín, chránia potraviny pri preprave, chránia pred baktériami a kyslíkom, ktorý zrýchľuje oxidatívne znehodnocovacie procesy.
O 14 dní predlžuje plastový obal životnosť šalátových uhoriek balených vo plastovej fólii.
Drvivá väčšina zelených uhoriek, ktoré si v súčasnosti môžete kúpiť v obchodoch, pochádza zo Španielska alebo iných krajín, z ktorých doprava na Slovensko nejaký čas trvá. Aby sa zelenina počas procesu nepoškodila, musí byť riadne zabalená a zabezpečená. Uložením vo fólii sa dostanú na pulty obchodov neporušené, bez akýchkoľvek preliačin a iných kazov, ktoré by mnohých prinútili ich nekúpiť. Nie je to však jediný dôvod, prečo sú takto uložené.
Skleníkové uhorky sú uložené vo fólii z iného, a oveľa vážnejšieho dôvodu. Ide konkrétne o ich ochranu pred chemikáliami produkovanými určitými druhmi ovocia, s ktorými sa môžu prepravovať alebo stáť vedľa nich na polici v obchode. Hovoríme o etyléne. Ak by sa dostal do uhoriek, veľmi rýchlo by sa pokazili a boli by nevhodné na predaj, nehovoriac o konzumácii. Zabaliť ich jednotlivo do fólie teda nie je len rozmar, ale umožňuje im dostať sa na naše taniere bezpečne a zdravo.
Obaly vs potravinový odpad -vplyv na životné prostredie.
Každá uhorka je zabalená v plastovej fólii. Fólia má hmotnosť 1,5 až 3 g a je väčšinou vyrobená z LDPE plastu. LDPE má vplyv 2 až 3 kg CO2e na kg, v závislosti od výrobného procesu. Ak vezmeme konzervatívne čísla pre obe, zistíme, že plastová fólia na jednu jedinú uhorku má vplyv 0,009 kg CO2.
Potravinový odpad medzi nebalenými uhorkami bol 9,4 % v porovnaní so 4,6 % v prípade balených uhoriek. Obal teda zabránil polovici potravinového odpadu! To znamená čisté dodatočné úspory vo výške 0,043 kg CO2 na uhorku.
V konečnom dôsledku sú vplyv obalu aj vplyv potravinového odpadu nepatrné v porovnaní s vplyvom samotnej uhorky!
Ochrana životného prostredia.
Všetky výrobky na svete majú negatívny vplyv na životné prostredie. Moderný život si však bez nich nevieme predstaviť.
Znižovanie ich vplyvov na životné prostredie nie je len o výbere, zákaze, odporúčaní alebo predpisovaní konkrétnych materiálov, ale hlavne o zmene správania nás spotrebiteľov s cieľom zvýšiť mieru opätovného použitia výrobkov a zabrániť zbytočnej tvorbe odpadov.
MAT-obaly, s.r.o.
MAT-obaly, s.r.o. je slovenský enviromentálne zodpovedný výrobca fólií a obalov z PE a recyklátor použitých obalov na Slovensku. V rámci programu Udržateľná spotreba obalov podporuje a realizuje aktivity na
- zníženie produkcie odpadov,
- rozšírenie zberu a triedenia obalov,
- podporu recyklácie použitých obalov
- a používanie obalov z recyklovaných materiálov.