Povinnosť zbierať a separovať kuchynský bioodpad ukladá Zákon č. 79/2015 Z. z., o odpadoch v znení neskorších predpisov
Každý (občan aj firmy) je povinný nakladať s odpadom alebo inak s ním zaobchádzať takým spôsobom, ktorý neohrozuje zdravie ľudí a nepoškodzuje životné prostredie. A to tak, aby nedochádzalo k
a) riziku znečistenia vody, ovzdušia, pôdy, rastlín a živočíchov,
b) obťažovaniu okolia hlukom alebo zápachom a
c) nepriaznivému vplyvu na krajinu alebo miesta osobitného významu.
Biologický odpad je biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a z parkov, potravinársky a kuchynský odpad z domácností, reštaurácií, zo stravovacích a z maloobchodných zariadení a porovnateľný odpad z potravinárskych závodov. Cieľom separovania bioodpadov je:
- znižovať objem zmesového komunálneho odpadu
- z bioodpadu vyrábať substrát, ktorý dokáže viazať uhlík, vyživovať pôdu a zvyšovať jej úrodnosť.
Separovaný kuchynský bioodpad pomáha zlepšovať nenahraditeľný prírodný zdroj - pôdu.
Dobre vytriedený kuchynský biologicky rozložiteľný odpad je užitočným a hodnotným materiálom, ktorý však musí byť ďalej spracovaný. Na začiatku spracovania je potrebné oddeliť kuchynský bioodpad od nečistôt – iných druhov odpadu, ktoré nepatria do hnedých zberných nádob. Čistý kuchynský odpad prechádza tepelným spracovaním, ktoré eliminuje baktérie. Z výslednej hmoty sa karbonizáciou získava biouhlík a pridaním ďalších výživných látok sa vyrába certifikovaný substrát, ktorý dokáže viazať uhlík, vyživovať pôdu a zvyšovať jej úrodnosť.
Ako sa zbiera kuchynský bioodpad?
Kuchynský bioodpad sa zbiera do:
- hnedých zberných nádob
- a kompostovateľných vreciek.
Ako na triedenie kuchynského odpadu?
Domácnosti v rodinných domoch.
Obyvatelia rodinných domov triedia kuchynský bioodpad do kompostovateľného vrecka. Po naplnení vrecko zauzlia a umiestnia do hnedej zbernej nádoby označenej nálepkou „kuchynský biologicky rozložiteľný odpad“.
Domácnosti v bytových domoch
Obyvatelia bytových domov triedia kuchynský bioodpad do kompostovateľného vrecka. Po naplnení vrecko zauzlia a vynesú ho do hnedej zbernej nádoby označenej nálepkou „kuchynský biologicky rozložiteľný odpad“, ktorá bude umiestnená v blízkosti bytového domu na obvyklom mieste kontajnerového stojiska.
Čo vyhadzovať a nevyhadzovať do kuchynského odpadu?
Len správne vytriedený kuchynský odpad je možné ďalej zhodnotiť.
Na to, aby malo triedenie a zber kuchynského bioodpadu zmysel, je dôležité vedieť, do čoho kuchynský odpad zbierať, čo do neho patrí a kam ho vyhodiť.
V najideálnejšom prípade sa odporúča „vedierkový“ zber kuchynského bioodpadu. Ak sa obávame nežiaduceho zápachu, môžeme uzatvárateľné vedierko umiestniť na balkón. Naplnené vedierko vysypeme priamo do hnedého kontajnera a ušetríme tak dodatočné náklady vynaložené na nákup vriec pre zber odpadu.
V prípade, ak uprednostňujete zber odpadu priamo do vriec, dôležité je používať iba rozložiteľné vrecká. Odpad v plastových vreciach je zakázané vhadzovať do kontajnera určeného pre zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu, pretože znehodnotia obsah celej nádoby, ktorý sa má ďalej spracovávať! V prípade, ak nemáte rozložiteľné vrecia, môžete zbierať kuchynský odpad aj do plastového vreca, z ktorého ho potom vysypete do kontajnera na bioodpad.
Do nádoby na kuchynský odpad patria zvyšky z prípravy jedla (šupky, odrezky z prípravy rastlinnej a živočíšnej stravy) aj potraviny po záruke rastlinného a živočíšneho pôvodu, zvyšky vareného jedla, malé kosti a pod.
Čo patrí medzi biologicky rozložiteľný kuchynský odpad:
- šupy z ovocia a zeleniny,
- vajcia a vaječné výrobky,
- tepelne upravené aj neupravené zvyšky potravín (rastlinného aj živočíšneho pôvodu),
- starý chlieb a pečivo,
- mliečne výrobky,
- potraviny po záručnej dobe (vybalené z pôvodného obalu),
- znehodnotené potraviny,
- zvyšky z kvetov a rastlín.
Medzi biologicky rozložiteľný kuchynský odpad nepatria tuky a použité oleje.