Odporúčania WHO na opatrnosť pri príprave a skladovaní potravín v lete.

Opatrnosť pri príprave a skladovaní potravín

Obzvlášť v letnom období, ktoré sa spája s vyššími teplotami či cestovaním, môžete významne znížiť riziko ochorení z potravín dodržiavaním niekoľkých jednoduchých zásad. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) najdôležitejšie zásady prevencie spracovala do takzvaných Piatich kľúčov k bezpečnejším potravinám.

Päť kľúčov k bezpečnejším potravinám podľa odporúčaní WHO:

Udržiavajte čistotu

  • Umývajte a čistite všetky plochy a zariadenia používané na prípravu jedál.
  • Chráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.
  • Umývajte si ruky pred manipuláciou s potravinami a často aj počas prípravy jedla.
  • Umývajte si ruky po použití toalety.
Prečo?

Aj keď väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby, nebezpečné mikroorganizmy môžeme nájsť v pôde, vode, u zvierat i u ľudí. Tieto mikroorganizmy sa prenášajú rukami, ale aj na utierkach a náradí, predovšetkým na doskách na krájanie a aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a vyvolať choroby spôsobené jedlom.

Oddeľujte surové potraviny a uvarené pokrmy

  • Oddeľte surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín.
  • Používajte oddelené náradie a pomôcky, ako napr. nože a dosky na krájanie pre manipuláciu so surovými potravinami.
  • Uskladňujte jedlo v nádobách - obaloch, aby ste zabránili kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami.
Prečo?

Surové potraviny, predovšetkým mäso, hydina a morské živočíchy, ako aj ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať na ostatné potraviny počas prípravy jedál a skladovania.

Buďte dôkladní pri varení a ohrievaní pokrmov

  • Potraviny dôkladne tepelne upravte, predovšetkým mäso, hydinu a morské živočíchy.
  • Jedlá, ako sú napríklad polievky a vývary, priveďte do varu a presvedčte sa, či dosiahli teplotu aspoň 70 ˚C, u mäsa a hydiny sa presvedčte, či šťava je číra a nie ružová. Ideálne je používať teplomer.
  • Uvarené jedlá dôkladne prihrievajte.
Prečo?

Správna tepelná úprava zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Štúdie preukázali, že varenie potravín pri teplote 70 ˚C môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu. Potraviny, ktoré vyžadujú zvláštnu pozornosť, sú mleté mäso, rolované pečené mäso, veľké kusy mäsa a celá hydina.

Skladujte potraviny pri bezpečnej teplote

  • Pri nákupoch sa snažte potraviny vyžadujúce chladenie či mrazenie transportovať podľa možnosti v chladiacej taške a čo najskôr uskladniť v chladničke či mrazničke.
  • Rýchlo schlaďte v chladničke všetky uvarené a skaze podliehajúce potraviny (najlepšie pod 5 ˚C).
  • Pred servírovaním udržujte jedlo horúce (viac ako 60 ˚C).
  • Neskladujte jedlá príliš dlhý čas, dokonca ani v chladničke.
  • Nerozmrazujte potraviny pri izbovej teplote (postup na bezpečné mrazenie nájdete nižšie v texte)
  • Pri cestovaní uprednostnite potraviny, ktoré si nevyžadujú chladenie, prípadne ich počas cesty uskladnite v prenosnej chladničke.
Prečo?

Mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo, ak sa potraviny skladujú pri izbovej teplote. Tým, že sa teplota udržiava na hodnote pod 5 ˚C alebo nad 60 ˚C, rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje. Niektoré nebezpečné mikroorganizmy sa však rozmnožujú aj pri teplote pod 5 ˚C.

Používajte zdravotne bezpečnú vodu a suroviny

  • Používajte zdravotne bezpečnú vodu
  • Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny.
  • Vyberajte si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečnými postupmi, ako je napríklad pasterizované mlieko.
  • Umývajte ovocie a zeleninu pitnou vodou
  • Nekonzumujte potraviny s narušeným obalom, zmeneným vzhľadom, farbou, chuťou alebo po uplynutí dátumu spotreby.
Prečo?

Suroviny, vrátane vody a ľadu, môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami a chemikáliami. Toxické chemikálie sa môžu vytvárať v poškodených a plesnivých potravinách. Starostlivosť pri výbere potravín a jednoduché opatrenia, ako napríklad umývanie a šúpanie, môžu znížiť riziká.

MAT-obaly, s.r.o.

MAT-obaly, s.r.o. je slovenský enviromentálne zodpovedný výrobca fólií a obalov z PE a recyklátor použitých obalov na Slovensku. V rámci programu Udržateľná spotreba obalov podporuje a realizuje aktivity na

  • zníženie produkcie odpadov,
  • rozšírenie zberu a triedenia obalov,
  • podporu recyklácie použitých obalov
  • a používanie obalov z recyklovaných materiálov.